De Whippet is een uiterst veelzijdige hond, klaar om elke sportieve uitdaging aan te gaan.  De drie voornaamste activiteiten zijn :

Racing : deelname aan windhondenrennen. Deze sport staat mijlenver van de “industrie”, waarvan we allemaal de beelden kennen. Het rennen bij ons is een hobby beoefend door liefhebbers van windhonden. Weddenschappen en doping zijn dus uit den boze. Het rennen is puur één van de manier waarop de Whippet zijn overtollige energie kwijt kan.

Foto : Vai Avanti Tahiti van Shany Van der Meulen

Coursing : een discipline in een open veld waarbij de Whippet zijn natuurlijke aanleg als zichtjager kan aantonen. Een kunsthaas wordt over een vast parcours vooruitgetrokken, die om het “haken slagen” van de haas te imiteren  en de honden volgen hun instinct bij het achtervolgen van deze kunsthaas;

Show : deze discipline wordt niet gelijk met “sport” geassocieerd, maar heeft een tweeledig doel. Enerzijds is er de deelname door mensen die zin voor esthetiek hebben, die graag hebben dat hun allerliefste hond ook in grote mate beantwoordt aan de rasstandaard. Anderzijds is dit een gelegenheid om te polsen in hoever de snelle honden uit de ren- en coursingwereld er nog steeds als Whippets blijven uitzien.

Hoe dan ook, wat voorop staat, is dat de adepten van de diverse disciplines respect en begrip opbrengen voor zij die aan een andere discipline de voorkeur geven.

Naast deze drie disciplines belet er u vanzelfsprekend niets om gewoon met uw Whippet kilometerlange wandelingen in de natuur te doen, u beiden in te schrijven op een hondenschool voor gehoorzaamheid, agility, doggy dance of flyball of eender welke andere activiteit waarvan u beiden geniet.  Het voornaamste is dat u samen met uw Whippet tijd doorbrengt en er beiden van geniet.