Als rasclub ligt de gezondheid en het welzijn van whippets ons nauw aan het hart. Om (aangeboren) ziektes en afwijkingen in de toekomst zoveel mogelijk uit te sluiten organiseren wij als club 2-jaarlijks testdagen voor het hart. Deze zijn vrij toegankelijk voor alle leden na reservatie.

Hieronder vind je dus een overzicht van honden die getest werden en die geschikt werden verklaard voor de fok wat betreft de harttesten. Als club raden we aan om de testen 2-jaarlijks opnieuw uit te voeren omdat een test, net zoals bij de mens, een momentopname is. Dit betekent dat een test geen uitsluitsel geeft voor problemen die op latere leeftijd ontstaan. Daarom is het belangrijk om te beschikken over een zo recent mogelijk test, niet ouder dan 2 jaar. Voor reuen die actief worden ingezet als dekreu wordt aangeraden om de testing jaarlijks te laten uitvoeren.

harttest-1

Vanuit de club moedigen wij het testen van ouderdieren op erfelijke afwijkingen van hart en/of ogen sterk aan. Wij kunnen dit echter niet verplichten!
Als je als puppykoper contact opneemt met een fokker, vraag dan zeker naar deze testen, degenen die dit doen zullen jullie met plezier het medische verslag voorleggen.
De club kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele discussies tussen fokker en puppykoper.

Als club kiezen wij ervoor om enkel die resultaten te publiceren van honden waarvan het hart gezond verklaard is op het moment van de testen. Om de test in aanmerking te laten komen voor publicatie is het belangrijk dat zowel myxomateuze mitralisklep degeneratie alsook de pulmonalisklep stenose worden uitgesloten door middel van een kleuren Doppler test, uitgevoerd door een erkende dierenarts.

Leden die hun resultaten na de testdagen doorsturen naar de club en hierdoor hun akkoord voor publicatie op onze website geven, ontvangen vanuit de club nog een extra korting.